Digitenne: hoe werkt het ?
Digitale televisie is hip – en draadloos ook. Daarom staat Digitenne in de belangstelling: digitale televisie ‘uit de lucht geplukt’, zonder kabel of satelliet. Maar hoe werkt het nu eigenlijk ?
Digitenne is de Nederlandse toepassing van DVB-T: Digital Video Broadcasting – Terrestrial. Terrestrial betekend: via de grond, of beter gezegd: via antennes, net zoals analoge televisie jarenlang gewerkt heeft tot de komst van de kabel. Met het uitschakelen van de analoge signalen (10 december 2006) is DVB-T de officiële landelijke manier van uitzenden geworden.
Er zijn meer smaken van DVB: via de satelliet (DVB-S), via de kabel (DVB-C), en voor mobiel gebruik (DVB-H, waar KPN nu veel reclame voor maakt). DVB-I bestaat ook: televisie over het internet. Als er in engelstalige artikelen wordt gesproken over DTT, dan gaat het ook over DVB-T: Digital Terestial Television.
Zenders en Ontvangers
Digitenne werkt dus niet via satellieten – wat veel mensen wel denken – maar via ‘ordinaire’ zenders op zendmasten. Als een zender redelijk in de buurt van je huis staat is is de kans op een goede ontvangst het grootst. Het netwerk is ontworpen op ontvangst thuis via een dakantenne, maar in de meeste gevallen heb je genoeg aan een kleine binnen-antenne.Sterker nog: vrijwel niemand maakt gebruik van een buiten-antenne voor Digitenne, omdat het erg omslachtig is in vergelijking met kabel.De antenne is aangesloten op een DVB-T ontvanger. Deze zet het digitale signaal om naar een bruikbaar signaal voor je televisie.Naast losse ontvangers (onder andere van Samsung en Topfield) zijn er ook USB- ontvangers voor je PC (van AnySee). Het mooiste is het natuurlijk als de ontvanger in de televisie zelf zit verwerkt. Steeds meer modellen, waaronder diverse van Sony Bravia tv’s, hebben geïntegreerde DVB-T ontvangers. Deze zijn in Nederland alleen niet bruikbaar omdat er hier met een smartcard gewerkt wordt (komt straks aan bod, bij: ‘Abonnementsgeld’).
Compressie
Het voordeel van digitale televisie is dat het gecomprimeerd kan worden verzonden, waardoor er minder bandbreedte nodig is dan bij analoge televisie. Met Digitenne ‘passen’ er zo’n 6 digitale zenders op dezelfde frequentie waar er eerst maar één analoge mogelijk was.De gebruikte compressie-methode voor video via DVB-T is MPEG2, dezelfde die we al jaren op DVD’s tegenkomen.De uiteindelijke kwaliteit wordt beperkt door de maximale bandbreedte die beschikbaar is in de lucht. Daarom zal Digitenne geen echte DVD-kwaliteit kunnen geven: er is maximaal 2,5Mb per seconde mogelijk, op fysieke schijfjes kan dit bijna 9Mb/s zijn.Toch is de kwaliteit over het algemeen een stuk beter dan een analoog televisie signaal. Ook de audio wordt gecomprimeerd; hiervoor wordt MPEG1-layer 2 gebruikt. Dit is de voorloper van MP3 – inderdaad: ook wel MP2 genoemd. De compressie is minder goed dan mp3, maar het de-comprimeren (afspelen) is gemakkelijker.
Abonnementsgeld vs FTA
In heel Europa is DVB-T gratis te ontvangen – ‘Free To Air’ – alleen in Nederland moet je abonnementsgeld betalen om dit mogen kijken.Hier is – helaas – een goede reden voor: de commerciële omroepen zijn al zo goed bereikbaar via de kabel, dat ze geen zin hebben om geld te steken in een alternatief. Op dit moment vraagt KPN € 8.50 per maand voor het gebruik van Digitenne.Waar er geld wordt gevraagd om iets te mogen bekijken, daar worden beveiligingen toegepast om te voorkomen dat niet iedere kijker betaald. Bij/via de KPN moet je een smartcart activeren, waarna je deze kaart in de ontvanger moet steken om het signaal te de-coderen. Voor de liefhebbers: Digitenne gebruikthiervoor de Conax encryptie.
Draadloos: Digitenne in de slaapkamer, kinderkamer, …
Niet alleen de prijs en de kwaliteit van Digitenne maken het een redelijk populair product. Omdat er naast de ontvanger en de kleine indoor-antenne alleen nog stroom nodig is, ben je niet beperkt tot de locaties in je huis waar je met een CAI- of satellietkabel kunt komen. Zoals de reclame al laat zien: je kunt de televisie ook mee naar buiten nemen – alleen mis je daar vaak wel het netsnoer. Voor kampeerders is Digitenne handig, omdat je de ontvanger ook op een camping kunt gebruiken – zolang je in het dekkingsgebied zit.
In het buitenland kun je dan alleen de lokale FTA zenders ontvangen; je zit dan buiten het bereik van het Nederlandse Digitenne netwerk. Bij een Digitenne abonnement kunnen drie tv’s aangesloten worden, maar die hebben wel allemaal een eigen digitale ontvanger nodig. De toekomst: DVB-T2 en HDTV
Vorig jaar zijn de randvoorwaarden voor de opvolger van DVB-T vastgesteld, en die worden nu verder uitgewerkt. DVB-T2 moet voor een optimale ontvangst zorgen zowel thuis als ‘semi-mobiel’ (auto). Door het gebruik van nieuwe technieken – zoals Mpeg4 videocompressie – moet er meer informatie verzonden kunnen worden. Voorlopig mikt men op 30% meer gegevens onder dezelfde omstandigheden die nu voor DVB-T gelden.Misschien komen dan ook wel High Definition kanalen beschikbaar. Voorlopig is het niet mogelijk om HD televisie te bekijken, omdat daar geen ruimte voor is. Met nieuwe (compressie)technieken gaat dit hopelijk wel passen.